Hoe ziet een dag bij een kinderdagverblijf eruit?

dag bij een kinderdagverblijf

Heb je je ooit afgevraagd hoe een dag eruit ziet bij kinderopvang De Houtrakkers? Binnen ons dagprogramma spelen de leidsters in op de individuele behoeften van kinderen en hebben zij aandacht voor de wensen van ouders. In grote richtlijnen kunnen wij u vertellen hoe een dag eruit ziet.

Elk kind heeft een eigen stamgroep met vaste pedagogisch medewerkers. De Kleine Houtrakkers werkt vooral met verticale groepen. In een verticale groep is een vast dagritme extra belangrijk. Een dagritme zorgt voor duidelijkheid, vertrouwen en ontspanning.

07.30 – 09.30 – Inloopmoment


Allereerst starten wij rustig op. Het ene kindje wil kleuren en het andere kindje puzzelen. Ieder kind krijgt de ruimte voor creativiteit en fantasiespel. Keuzevrijheid staat tijdens dit vrij spel moment voorop. Zo leren zij spelenderwijs zelf oplossingen bedenken, zelfvertrouwen krijgen en emoties verwerken.


09.30 – 10.00 – Fruitmoment


De kinderen gaan gezamenlijk aan tafel zitten om fruit te eten en water of kamillethee te drinken. We zingen eerst liedjes om de dag op te starten. Een lied om iedereen goedemorgen te wensen, gevolgd door een lied over de dagen van de week en afgesloten met het fruitlied. Afhankelijk van het seizoen doen wij naast onze standaard fruit ook iets lekkers doorheen. Mandarijnen in de winter of watermeloen in de zomer. Heerlijk!


10.00 – 11.45 – Speeltijd of slapen


Na het eten gaan de allerkleinsten slapen. Elke groep heeft een eigen slaapkamer waarin de kinderen hun eigen bedje hebben. De oudere kinderen die niet meer zoveel slaap nodig hebben, kunnen nu spelen. Wij verdelen de tijd tussen binnen spelen en buiten spelen.


12.00 – Warme maaltijd


Onze lieve kok maakt dagelijks warme verse maaltijden. Dit doet zij op de locatie zelf. De kinderen bedanken haar en gaan daarna lekker smullen. Er is geen minimum leeftijd voor de warme maaltijd. Als ouders aangeven dat zij thuis hebben geoefend, bieden wij de mogelijkheid om mee te eten.


12.00 – 15.00 – Rustmoment


Voordat de kinderen naar bed gaan, gaan zij oefenen op het potje of met zichzelf omkleden. Dit doen zij onder begeleiding van een leidster. Een andere collega maakt ondertussen de groep schoon. De kindjes die wakker blijven gezellig samen kleien, knutselen of een andere rustige activiteit doen. De allerkleinsten die vanochtend hebben geslapen, doen om 15.00 uur een tweede slaapje.


15.15 – Tussendoortje


Als de kinderen wakker zijn van hun middagdutje, gaan wij gezellig aan tafel zitten en eten we rauwkost met belegde crackers. Van tevoren wordt er weer gezongen om bij de kinderen het eetmoment herkenbaar te maken.


15.30 – 17.00 – Samen spelen


Speeltijd! Wij gaan nog even naar buiten om in de tuin te spelen of wij gaan binnen spelen. Dansen met dansdoeken op kinderliedjes is een van de favoriete activiteiten van de kinderen.


17.00 – 18.00 – Spitsuur


Een aantal ouders hebben hun kindje al opgehaald, maar de meesten komen rond dit tijdstip. De leidsters vertellen hoe de dag is verlopen. Ouders kunnen ook via het Ouderportaal zien welke avonturen hun kinderen hebben beleefd.


18.15-18.30 – Opruimen en afsluiten


De leidsters ruimen de groepen op, zodat wij de volgende dag weer fris en fruitig kunnen starten. Zij laten ook een tekstje achter voor de volgende dag zodat de leidsters van de volgende dag kunnen lezen hoe het is gegaan. De dag is afgerond en de laatste leidsters gaan naar huis.

Facebook
Twitter
LinkedIn
error: Content is protected !!